Tekenbeten

Inleiding:

Een teek is een bruinzwart insect dat één tot drie millimeter groot is en lijkt op een spin. Teken komen met name voor in bosrijke gebieden en voeden zich met bloed dat ze via een beet in de huid opzuigen. Zodra ze zich hebben volgezogen vallen ze meestal vanzelf van het lichaam af. Teken kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen en op die manier ziekten overbrengen.

Verschijnselen:

Een tekenbeet is vaak niet pijnlijk en de eerste verschijnselen zijn meestal beperkt tot een klein, rood vlekje op de plaats van de beet. Soms blijft een tekenbeet zelfs onopgemerkt. De verschijnselen van een ziekte die wordt veroorzaakt door een door teken overgebrachte ziekteverwekker zijn meestal vaag en algemeen met koorts, hoofd, spier en gewrichtspijn, vermoeidheid en huiduitslag. Daarnaast treden tevens voor de ziekte specifieke verschijnselen op.

Behandeling:

Als een teek na de beet vanzelf afvalt of binnen 24 uur kan worden verwijderd, is het risico op een ziekte zo klein dat meestal geen behandeling nodig is. Wanneer echter verschijnselen optreden is het raadzaam contact op te nemen met uw huisarts. Antibiotica kunnen dan nodig zijn om complicaties te voorkomen.

Teken verwijderen:

Bij het aantreffen van een teek op het lichaam is het belangrijk deze onmiddelijk, en in ieder geval binnen 24 uur, te verwijderen. Controleer daarna het hele lichaam bij goed licht, want als één teek wordt gevonden, is de kans groot dat er meerdere zijn. Verwijder de gehele teek met behulp van een klein tangetje of speciaal tekenpincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek de teek recht naar buiten totdat deze los komt. Het is niet erg als het voorste deel van de teek in de huid achterblijft omdat dit er vanzelf uitkomt. Zorg er bij het verwijderen van de teek voor dat het lijfje niet wordt samengeknepen omdat hierdoor de maaginhoud, die de ziekteverwekker bevat, in de beet terecht kan komen waardoor het risico op infectie kan toenemen, Gebruik geen alcohol, jodium, wasbenzine, olie of andere middelen voor het verwijderen van de teek omdat dan de kans bestaat dat de teek van schrik de maaginhoud leegt met een verhoogde kans op infectie. Maak na het verwijderen van de teek het gebied rond de beet goed schoon en desinfecteer het wondje met jodium, alcohol of een ontsmettende zalf. Was de handen grondig met water en zeep. Noteer tenslotte de datum van de tekenbeet in uw agenda.

Voorzorgsmaatregelen:

Tekenbeten zijn te voorkomen door bij het wandelen in het bos of door hoog gras zo mogelijk altijd op gebaande paden te lopen c.q te blijven, en gras of struikgewas tot anderhalve meter boven de grond te vermijden. Stop het hemd of T-shirt in de broek, de broekspijpen in de sokken of laarzen en draag een pet. Smeer alle onbedekte lichaamsdelen in met een insectenwerend middel dat  " DEET " bevat. Controleer kleren, huidplooien en hoofdhuid regelmatig op teken, na verblijf in gebieden waar deze veel kunnen voorkomen. Mocht u na bovenstaande beschrijving toch nog twijfels hebben consulteer dan uw huisarts. Doe dit wel binnen 24 uur na constatering, dit geldt tevens indien er in de periode na de beet een rode, steeds groter wordende ringvormige vlek op de huid verschijnt, een grieperig gevoel met koorts en spierpijn optreedt of verschijnselen als gewrichtsklachten, dubbel zien, een scheef gezicht of pijn, tintelingen, krachtsverlies in armen en of benen.

Ondanks bovenstaand artikel willen wij u veel wandelplezier toewensen.

Bron:  Medic Info

 

 

Login

Nieuws

73e A4D Ugchelen 16 tot en met 19 mei

Op dit moment hebben alle scholen en groepen die zich hadden aangemeld, zich ingeschreven. de tussenstand tot nu toe is 2786 ingeschreven deelnemers. A.s. donderdag hebben de individuele wandelaars de gelegenheid zich in te schrijven voor de 73e A4D van Ugchelen (16 tot en met 19 mei) U kunt zich inschrijven bij v.v. Albatross van 19:00 tot 21:00 uur. Hopelijk tot ziens.

..........................................................................

2017-05-09

Lees meer

Is de 73e A4D van Ugchelen tevens de laatste ??

..........................................................................

2015-10-28

Lees meer